Jongerenwerk, het beroep zonder opleiding

#Jongerenwerk, al 125 jaar een beroep nog steeds geen opleiding.

Al 125 jaar lang speelt het jongerenwerk een cruciale rol in het ondersteunen en begeleiden van jongeren op hun weg naar volwassenheid. Als beroep is het jongerenwerk uniek. Zij is als geen ander in staat om presentie vorm te geven, waardoor het de meest uitdagende doelgroepen in theorie zou kunnen bereiken. En gelukkig maken vele jongerenwerkers deze theorie ook waar.

#presentie in het jongerenwerk

Presentie is de sleutel tot het doorbreken van de muur van wantrouwen in de straatcultuur. Hierdoor kunnen er essentiële verbindingen ontstaan tussen de leefwereld van deze jongeren en de maatschappij.

Het jongerenwerk staat bekend om zijn onmisbare rol bij het ondersteunen van jongeren die te maken hebben met allerlei uitdagingen in hun leven. Van sociale problemen tot persoonlijke worstelingen.Zij kunnen als geen ander door het gedrag van jongeren heen kijken om de ware aard achter het uiterlijke verschijnsel te kunnen doorgronden. So far, so good.

Het jongerenwerk onderscheidt zich van andere beroepen omdat ze geen concrete aanleiding nodig heeft voor contact. Geen diagnose, geen hulpvraag, geen indicatie. Verbinding om de verbinding en vandaaruit verder.

Wel een beroep geen opleiding

Ondanks deze essentiële rol en het 125-jarig bestaan van het jongerenwerk als beroep, is het opmerkelijk dat er nog steeds geen formele opleiding bestaat voor jongerenwerk. Het ontbreken van een gestructureerde opleiding heeft geleid tot een gebrek aan een gemeenschappelijke identiteit voor jongerenwerkers. Hierdoor hebben niet alleen jongerenwerkers vaak verschillende opvattingen over hun beroep maar ook hun netwerk en de politiek. Ook blijven heldere methodieken en een duidelijk begrip van de positie van het jongerenwerk in de keten achterwege.

Het wordt hoog tijd dat het jongerenwerk de erkenning krijgt die het verdient, maar ook de tools om de verantwoordelijk die het heeft op zich te kunnen nemen. Een opleiding zou de kern kunnen vormen waar jongerenwerkers op kunnen bouwen. Het zou een stevige basis kunnen leggen voor de ontwikkeling van het vakgebied en het verder versterken van de positie van jongerenwerkers in de keten van zorg voor jeugd.

Uitdaging voor het beroepsonderwijs

Het beroepsonderwijs heeft deze uitdaging nog niet opgepakt. Het aantal jongerenwerkers zou te klein zijn. Maar hoe lang houdt dit argument stand in een maatschappij waar de jongerenproblemtiek zo groot is en het jongerenwerk wellicht als enige in staat is een bepaalde doelgroep nog te bereiken?

Vorige
Vorige

De ‘ware’ diagnose, wie stelt hem het beste?

Volgende
Volgende

Straatcultuur