ADHD, de mythe van het concentratieprobleem

ADHD, een concentratieprobleem of….

ADHD, is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel aandachttekort met een hyperactiviteitsstoornis. Het tekort aan aandacht zou zich dan uiten in allerlei vormen van concentratieproblemen. In dit artikel willen we graag de juistheid van deze benaming en zienswijze ter discussie stellen. In onze beleving is het namelijk een mythe dat ADHD’ers concentratieproblemen hebben.

Wie is de betere hardloper? Wie is er sterker?

Op de Olympische Spelen worden diverse sporten beoefend, maar er zijn twee zogeheten ”koningsnummers” de 100 m sprint en de marathon. Als ik je zou vragen; ‘Wie is er beter in hardlopen, de sprinter of de marathonloper?’, dan zul je waarschijnlijk zeggen dat daar geen antwoord op is. Het sprinten vraagt een compleet andere vorm van conditie, techniek en spierkracht dan het marathonlopen.
Zo zou je ook de vraag kunnen stellen wie er sterker is; iemand die één keer 100 kg kan optillen, of iemand die 100 keer één kilo kan optillen. Ook dit is niet vergelijkbaar. Het eerste vereist conditionele spierkracht en het tweede explosieve spierkracht.

Wie kan zich beter concentreren?

In het verlengde van het hier bovenstaande kunnen we dan ook de volgende vraag stellen; ‘Wie is er beter in staat zich te concentreren? Iemand die langdurig zijn aandacht op één punt kan richten, of iemand die kortstondig  alles ziet en opvalt?’ Oftewel iemand die zich concentreert op alles tegelijkertijd, ook al is het maar voor een kortstondig ogenblik. ADHD is geen concentratie probleem, maar een andere manier van aandacht richten. Niet beter of slechter, maar vooral anders.

ADHD, een andere manier van prikkels reguleren

ADHD’ers hebben namelijk een andere manier van prikkelregulatie dan gemiddeld. Hun brein maakt weinig onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke (naar gemiddelde maatstaven gesproken dan) prikkels die via de zintuigen binnenkomen. Een onderscheid wat een gemiddeld brein wel maakt. Daardoor “zien” ADHD’ers vrijwel alles tegelijkertijd. Kleine bijzaken en grote hoofdzaken komen allemaal met dezelfde kracht binnen. Hoewel dat niet altijd even handig uitpakt (bijvoorbeeld in bepaalde sociale situaties), is het in de juiste setting eerder een gave dan een probleem, laat staan een ziekte.

ADHD, een kracht in de juiste setting

Deze “juiste” setting is echter wel van cruciaal belang. Een sprinter traint heel anders dan een marathonloper, een gewichtheffer compleet anders dan iemand die conditionele spierkracht wil opbouwen. Deze vergelijking is ook goed door te trekken naar het leven van een ADHD’er. In een verkeerde setting wordt de ADHD gemakkelijk iets wat zich tegen de ADHD’er zelf en zijn/haar omgeving keert. Dit zien we maar al te vaak terug in reguliere vormen van onderwijs. Tegelijkertijd is de ADHD in de juiste setting een enorme kracht!
Persoonlijk ben ik veel actief in het jeugd en jongerenwerk. Hier ben ik goed in (als ik zo vrij mag zijn om dat over mezelf te zeggen) niet ondanks mijn ADHD, maar dankzij mij ADHD. Mijn ADHD stelt mij namelijk in staat om kleine en grote veranderingen in groepsdynamica tegelijkertijd te zien en daarop te anticiperen. Dat dat behoorlijk inspannend is en niet uren achter elkaar vol te houden is niet alleen geen probleem, maar ook gewoon logisch. Net zoals een sprinter een afstand aflegt van 100 meter en niet de afstand van een marathon. Simpelweg omdat dat niet op dat tempo vol te houden is.

Hoera! Ik heb ADHD….

Door een leven te leiden binnen de juiste setting, waarin maximaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van ADHD, wordt de ADHD geen ziekte maar een kracht.

Op 28 februari is de officiële presentatie van ons boek “Hoera! Ik heb ADHD….”. Een boek dat handvatten wil geven om ADHD’ers het maximale uit hun leven te laten halen. Niet ondanks de ADHD, maar dankzij de ADHD. U bent hierbij van harte welkom in de Theaterschool in Rotterdam. De avond begint om 19:00 en is uiteraard kosteloos. Wel vragen we u ivm de ruimte om zich van te voren op te geven middels onderstaand formulier. U ontvangt dat verdere informatie via de mail.

Frank van Strijen, Jeugd enzo.

Inschrijfformulier boekpresentatie 28 februari 2013

U kunt zich opgeven via dit formulier voor de boek presentatie "Hoera! Ik heb ADHD..." door Frank van Strijen ism Jan van Oosten en Maureen van Strijen Locatie: Theaterschool Rotterdam, Pieter de Hoochweg 222, Rotterdam De zaal is open om 19:00 en om 19:30 start het programma
 • Optioneel: Als dit van toepassing is

 

6 Responses to ADHD, de mythe van het concentratieprobleem

 1. 14 jan om 09:34
  Katja Witsenburg

  Beste Frank,
  Wat mooi dat je in een boek gaat beschrijven hoe de kwaliteiten van iemand met ADHD beter benut kunnen worden. Dat er sprake is van een andere vorm van concentratie vertelde ik al jaren aan ouders. Je reikt hierbij een mooie metafoor aan door de vergelijking van de verschillende soorten van bv hardlopen die er zijn. Ik ben heel benieuwd naar de tools die jij aanreikt om deze kwaliteit positief te kunnen benutten en daarmee meer waardering bereiken voor mensen met ADHD. En wat een heerlijke titel!!
  Hartelijke groet, Katja Witsenburg.

 2. 08 jan om 22:21
  Jeannot Kant

  Beste Frank, dank voor deze heldere zienswijze. Als natuurgeneeskundig psychotherapeut èn als ervaringsdeskundige (vader van een inmiddels 29 jarige dochter met ADHD die inmiddels een gelukkige en ervaren onderwijzers is) deel ik jouw visie. Maar dat neemt niet weg dat het huidige maatschappelijke kader behoorlijk dwingend is en te weinig ruimte laat voor ADHD’ers en ADD’ers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.