Straatcultuur kan niet worden geweerd uit de scholen

Straatcultuur in de school

Met enige regelmaat hoor ik de opmerking voorbij komen, dat straatcultuur moet worden geweerd uit de scholen. Hoewel ik het eens ben met het idee dat grensoverschrijdend gedrag nooit mag worden getolereerd, is dit wel een vrij eenzijdige benadering. Straatcultuur bestaat namelijk niet alleen uit criminele en excessieve gedragingen, maar ook uit culturele opvattingen, normen en waarden die afwijken van wat wij gewend zijn vanuit de burgercultuur. Niet perse positief of negatief, maar vooral anders.

In het volgende filmpje verdedig ik de stelling dat straatcultuur niet kan worden geweerd uit de scholen. Dit betekent dat leerkrachten wegwijs moeten worden gemaakt in omgang met straatcultuurgedrag. Dit houdt op geen enkele wijze in dat ze zich door jongeren onder voet moeten laten lopen. Veel meer zijn er praktische handvatten en theoretische kennis nodig om adequaat te kunnen handelen. Enerzijds om te kunnen Interveniƫren bij grensoverschrijdend gedrag, maar zeker ook om het maximale uit jongeren te halen. En uiteraard om de onderwijstdoelstellingen gewoon te kunnen behalen.

 

One Response to Straatcultuur kan niet worden geweerd uit de scholen

  1. 20 sep om 09:32
    w miero

    helemaal mee eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.