Jongerenwerk, het Centrum(punt) voor Jeugd en (hun) Gezin?

Van Bureau Jeugd Zorg naar Centrum voor Jeugd en Gezin

Zoals de meesten van jullie weten zullen de taken van Bureau Jeugdzorg worden overgeheveld naar de gemeente. Jeugdzorg wordt gedecentraliseerd. Het Centrum voor Jeugd en Gezin zal in de overname en coördinatie van de zorg een grote rol spelen. Een ontwikkeling die we toejuichen, maar we zijn nog wel iets gematigd in ons enthousiasme.

Verandering van structuur biedt geen garantie

Het veranderen van organisatorische structuren biedt namelijk nooit garantie voor een verandering op inhoudsniveau. Partijen kunnen met elkaar in één pand verblijven, maar als er geen bereidheid is tot samenwerking zal het alsnog niet gebeuren. Een verandering van organisatie structuren kan ruimte bieden voor inhoudelijke verandering, maar dat gaat niet vanzelf.

Van georganiseerd, naar organisch

Het Centrum voor Jeugd en Gezin speelt een belangrijk rol voor ouders en hun jonge kinderen.  Maar als het CJG werkelijk wat wil betekenen voor (straatcultuur)jongeren, dan zal er niet alleen een organisatorische verandering in de Jeugdzorg moeten plaatsvinden, maar dan zullen ze vooral organisch moeten werken. Dat betekent bijvoorbeeld aansluiting vinden bij het leefdomein van de doelgroep. Dat heeft al consequentie dat men regelmatig het pand uit moet, de wijk in. Niet één keer, maar structureel!

De jongerenwerker als Centrum(punt) voor Jeugd en (hun) Gezin

Op sommige plekken zien we een interessante ontwikkeling. Daar wordt het Centrum van Jeugd en Gezin niet (alleen) gezien als een gebouw, maar als een persoon/personen. In enkele gevallen betreft dat de jongerenwerker. De jongerenwerker als wandelend Centrum voor Jeugd en Gezin. Benaderbaar, bevraagbaar, maar vooral present in het leefgebied van de doelgroep en hun (gezins)systeem.

Jongerenwerk en het Centrum voor Jeugd en Gezin

Of het wenselijk is dat dit overal wordt overgenomen valt te bezien. Op de locaties waar het op dergelijke wijze plaats vindt, is men ieder geval enthousiast. Welke vorm ook wordt gekozen, het Jongerenwerk en het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen elkaar veel bieden en elkaar versterken. Een noodzakelijk iets als het CJG werkelijk het Centrumpunt wil worden voor Jeugdigen en hun Gezin.

8 Responses to Jongerenwerk, het Centrum(punt) voor Jeugd en (hun) Gezin?

 1. 21 apr om 12:40
  Ype Akkerman

  Een uitdagende stelling, al was het maar omdat het ‘noblesse oblige’ betekent voor de jongerenwerker. De redenering bijt echter ook in zijn staart. Natuurlijk gaat het om de kwaliteit van personen, maar als je a priori de jongerenwerker in een centrale positie plaatst, dan ben je toch zelf bezig met het ‘positiespel’ wat door jou gelaakt wordt? Wie zegt dat elke jongerenwerker over de persoonlijkheid beschikt voor deze taak? Zo dat niet het geval is kun je beter iemand anders uit het CJG inschakelen die wel beschikt over de vaardigheden en de statuur die voor die werk nodig is. Dan doorbreek je de verkokerde structuur binnen het CJG pas echt. bestaande structuur pas echt.

 2. 26 feb om 07:09
  Maarten Oomen

  Hallo Frank, wij kennen elkaar alleen ‘maar’ van telefoon en internet: echter wij zitten op eenzelfde lijn. Het systeem is niet belangrijk, maar het individu! Wij zien elkaar donderdag…..

 3. 05 jun om 12:58
  Hans Jansen

  Dag Frank,

  Jij schetst een in mijn ogen positieve ontwikkeling. Ook mooi zoals je het verwoord: geen gebouw, maar de personen. Er schuilt echter een gevaar in jouw benadering. Door de jongerenwerker als centrumpunt te zien, kan je de rol en taken van andere partijen in en om het CJG onderschatten. In het leggen van effectieve verbindingen tussen de kwaliteiten van de verschillende partijen rond het CJG ligt naar mijn indruk de werkelijke uitdaging. En om een misverstand te voorkomen: het jongerenwerk moet daarin zeker een plaats hebben.

  Groet,
  Hans Jansen

 4. 03 jun om 10:03
  Auke Zandstra

  Duidelijk Frank en helemaal mee eens. Bijzonder spijtig dat veel cjg’s de meerwaarde vh jongerenwerk nog niet (willen) zien.

 5. 03 jun om 00:35
  Annemarie

  Ja, heel gaaf, de jongerenwerker als centrum! Jongeren zoeken een rustig en veilig soort van 2e thuis! Jongeren hebben heel hard mensen nodig die hen bemoedigen. En niets is mooier als die mensen ook makkelijk bereikbaar zijn!
  Bij mij werkt het! Wonen in het leefgebied van de jongeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.