De straatcoach als coach van de straat

Straatcoaches, negatief in de media.

De afgelopen weken, hebben diverse media verhaald over negatief functionerende straatcoaches. Straatcoaches die overlast verzinnen om een bepaald quota te halen, buurtbewoners die geen last hebben van jongeren, maar wel van straatcoaches et cetera. Het ene negatieve bericht is nog niet openbaar,of de andere alweer staat te trappelen om aandacht. Niet alleen de media heeft de falende straatcoach ontdekt, zelfs tot op politiek niveau wordt er gesproken over wat men nu met deze vorm van overlast estrijding aan moet. Zeker nu blijkt dat het niet alleen ineffectief is, maar dat ze zelf ook nog overlast kunnen veroorzaken. Vanaf het moment dat straatcoaches negatief in het daglicht kwamen, werden wij regelmatig benaderd met de vraag, wat wij van dit alles vonden. Vandaar dit artikel over straatcoaches.

Het probleem van straatcoaching

Naar ons idee is de problematiek rondom straatcoaches verdergaand dan datgene wat in de media naar voren wordt gebracht. De kern achter de wantoestanden wordt voornamelijk gevormd door het feit dat de vraag ‘wat een straatcoach nu precies is’, door weinigen goed beantwoord wordt. Veelal worden beveiligingsbedrijven ingezet, waarbij overlastgevende jongeren directief worden aangesproken op hun gedrag. Verder dan dat gaat het helaas dikwijls niet. In het meest gunstige geval luistert de jongere naar de straatcoach, waarbij deze per direct zichzelf onmisbaar heeft gemaakt. In minder gunstige gevallen sorteren straatcoaches effecten zoals in de kranten beschreven.

De straatcoach in vergelijking met een voetbalcoach

Het nut en de functie van een straatcoach wordt goed duidelijk, op het moment dat zijn takenpakket wordt vergeleken met die van een voetbalcoach. In deze vergelijking kan men de spelers vergelijken met jongeren en het speelveld met de maatschappij. Een van de taken van een voetbalcoach, is om ervoor te zorgen dat zijn team het spel speelt volgens de regels, ten einde uitsluiting van het spel te voorkomen. Dit doet hij door spelers te motiveren, te inspireren en als het moet te corrigeren en uit het veld te halen. Als we deze parallel doortrekken naar het functioneren van een goede straatcoach, dan is er weinig verschil. Straatcoaches zullen uiteraard jongeren directief en repressief moeten aanpakken als grenzen zijn bereikt, maar het echte werk zit juist in die stadia daarvoor. Wat doe je, op het moment dat er nog niks aan de hand is? Dit is de meest centrale vraag in kwalitatief goede straatcoaching.

De voetbalcoach, wel verstand van zaken, niet per definitie een goede voetballer.

Er zijn tal van goede voetbalcoaches geweest, die wel wisten hoe ze een team tot topprestaties konden inspireren, maar persoonlijk niet de meest fantastische voetballer zijn geweest. Wij zien dat de gemiddelde straatcoach die momenteel wordt ingezet erg dicht tegen de doelgroep aanzit, in beleving van normen en waarden en gedrag. Dit wordt door de straatcoachorganisatie in kwestie vaak als een voordeel ingezet. Deze jongens/heren zouden namelijk de taal van de straat spreken en de gebruiken onder jongeren goed kennen. In de praktijk blijkt dit echter steeds vaker als een nadeel uit te werken. Straatcoaches die zich misdragen, meegaan in loyaliteit naar jongeren of zelf ronduit overlastgevend gedrag vertonen. Een goede straatcoach, kent de wereld van jongeren, maar maakt daar geen persoonlijk onderdeel van uit. Hij identificeert zich niet met jongeren, maar is identificatiefiguur. Hij zet de strategie uit en zorgt dat een ieder meedoet/mee kan doen.

Elk talent op de beste plek

Voetbalcoaches zijn veel bezig met het bepalen welke speler op welke positie in het veld moet spelen. Het talent van de speler, de samenhang met de groep zijn allemaal factoren die dit proces bepalen. Zo moet een straatcoach zicht hebben op jongeren en hun talenten/competenties en vaardigheden herkennen. Zij moeten hun kunnen begeleiden naar de plek waar dit het beste tot zijn recht kan komen. Een straatcoach moet jongeren kunnen leiden naar school, werk, stage en indien nodig hulpverlening of strafrechtelijke trajecten. Uiteraard hoeft hij dit niet allemaal zelf te kunnen, maar voornamelijk verstand hebben van de sociale kaart op basis waarvan hij jongeren zo snel mogelijk kan verbinden met instanties die deze zaken aanbieden. Dit zorgt er op langere termijn ook voor, dat een straatcoach zichzelf overbodig maakt. Veel problematiek omtrent jongeren houdt zichzelf in stand door het negatieve toekomstbeeld dat jongeren hebben. Jongeren die geloven dat het met hun niks wordt, hebben niks te verliezen. Jongeren die niks te verliezen hebben, kunnen ook niks worden afgepakt. Dat levert al snel een gevoel op van ‘onoverwinnelijk zijn’. De straatcoach moet excessen in het gedrag van deze jongeren handhaven, maar ook de achterliggende motor van deze problematiek kunnen aanpakken.

De straatcoach als verbindende factor

Een van de belangrijkste kenmerken van een voetbal coach, is dat hij mensen en zaken aan elkaar weet te verbinden. Niet alleen de spelers als een team, maar ook een volledige technische staf met al haar specifieke functies. De straatcoach heeft als doel om buurtbewoners, jongeren, fysieke elementen in de omgeving en professionals (de wijkagent, lokale ondernemers et cetera) met elkaar in verbinding te brengen. Op deze manier coacht hij letterlijk de straat (de straat moet hier dus worden opgevat als de totaliteit van alle factoren van betekenis in een wijk).Een jongere die werkzaam is bij een lokale ondernemer, die ’s avonds weer een buurtbewoner is, zal minder snel overlastgevend gedrag vertonen.

Van de straat! Straatcoaching nieuwe stijl.

Jeugd enzo. heeft een geheel eigen methodiek op het gebied van straatcoaching. Onder de noemer “Van de straat!” Voert zij deze methodiek uit. Dit wordt gedaan door mensen met kennis van de hulpverleningskaart, strafrechtelijke kennis, kennis van straatcultuur en kennis op het gebied van sociale cohesie.U kunt HIER meer lezen over onze methodiek.

Effectieve straatcoaching wordt niet gedaan door beveiligingsbedrijven. Deze zijn hiervoor namelijk niet toegerust. Zo wordt een voetbalsteward ook niet opgeleid en ingezet als coach van het team. Ondanks dat hij misschien best verstand van zake heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.