Het schrijven van een boek in vijf dagen

Het werken in alle rust

Zoals de meesten van jullie ondertussen weten verblijf ik momenteel in een klooster om te werken aan mijn nieuwe boek. De afwezigheid van allerlei prikkels als rinkelende telefoons, mailtjes, deadlines en andere zaken geven de rust om in hoog tempo met focus te kunnen werken.De uitdaging is om in vijf dagen een manuscript klaar te hebben, wat naar de uitgever kan. Het liefst van zulke kwaliteit dat het redigeren niet veel meer is dan controle op spelling en stijl. Ik denk dat elke schrijver er z’n eigen manier op na houdt hoe hij het proces van een boek schrijven vorm geeft. Mij helpt het altijd sterk om te beginnen met het schrijven van de inhoudsopgave. Dit werkt dan verder in het proces als raamwerk, waarbinnen ik me kan richten op de inhoudelijke kant. Dit voorkomt dat je in het luchtledige gaat schrijven.

Jongerenwerk nieuwe stijl

Het nieuwe boek heeft als titel “Jongerenwerk nieuwe stijl, van geitenwollensok tot buurtpedagoog”. Het is een werktitel die nog kan veranderen. Het gaat dus een boek worden over het nieuwe jongerenwerk of liever gezegd jongerenwerk nieuwe stijl.De drive om dit te doen, komt voort uit m’n overtuiging dat we nog niet gezien hebben wat er kan gebeuren als het jongerenwerk zijn volledige potentieel gaat benutten. Het wordt dus niet een boek met een kant en klare nieuwe methodiek. Daar geloof ik eerlijk gezegd ook niet in. Veel eerder moet het jongerenwerkers en alle betrokken partijen (opdrachtgevers, netwerkpartners, welzijnsorganisaties etc) impulsen geven om veel meer rendement te halen uit dit bijzondere beroep.

Geschiedenis van het jongerenwerk

Vandaag stond vooral in het teken van het inleidende hoofdstuk. Elke schrijver doet er goed aan een stuk legitimering te geven van datgene wat hij aan het papier toevertrouwd. Waarom wil ik dit schrijven en waarom zouden mensen dit moeten lezen. Gelukkig had ik hier al een tijdje een beeld van in m’n hoofd, dus dat was niet zo’n lastige opgaven.Hoofdstuk 2 vroeg wat meer aandacht. Deze moet namelijk de  definiëring en geschiedenis van het jongerenwerk beschrijven. Een zoektocht naar bronnen dus voornamelijk. In een wirwar van alles wat er te vinden is moet er vervolgens gedestilleerd worden wat zinvol is en wat niet. Daarbij kwam ik tot een opmerkelijke conclusie.Ik was altijd in de veronderstelling dat er 1001 definities van het jongerenwerk waren, die vooral op persoonlijke titel waren opgesteld. Hoewel ik hier inderdaad wel het een en ander van terugvindt, blijkt er toch vooral veel consensus te zijn over de focus van het jongerenwerk. Bijna in elke definitie vind ik aspecten die te maken hebben met de invulling van de vrije tijd van jongeren.Best bijzonder overigens dat er op papier wel een gezamenlijk idee is van wat het jongerenwerk is, maar dat in de praktijk zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten er zoveel verwarring is. Verwarring die zich uit in vragen over wat men nu wel en niet van de jongerenwerker mag verwachten.Het jongerenwerk zelf kent een vrij lange geschiedenis. Al meer dan 100 jaar gebeuren er activiteiten die onder deze noemer zijn weg te schrijven. Apart om te zien dat het pas sinds januari een officieel beroep is geworden met een eigen beroepsprofiel.De lijnen van de geschiedenis geven ‘mooi’ weer waar de verwarring en knelpunten in het jongerenwerk (al dan niet in contact met partners) vandaan komen. Kortom een boeiende dag met voor mezelf ook weer nieuwe ontdekkingen.

Wie weet dit?

In mijn zoektocht naar informatie blijven de volgende vragen nog open staan.Kan iemand mij vertellen of er onderzocht is naar hoeveel professionele jongerenwerkers er in Nederland zijn?Weet iemand hoeveel uren professioneel jongerenwerk per week wordt aangeboden? En hoeveel jongeren daardoor bediend worden? Kan iemand mij vertellen hoeveel mensen zich bezig houden met jongerenwerk in de bredere zin van het woord (dus ook de scouting, vrijwilligers organisaties, et cetera)

De doelstellingen voor morgen

Vanavond hoop ik hoofdstuk twee af te ronden. Morgen komen hoofdstuk 3, 4 en 5 aan de beurt. Deze gaan respectievelijk over de huidige staat van het jongerenwerk, de veranderende doelgroep, verandering in samenwerking met de keten en verandering in organisatie structuren.Hoor graag jullie op-en aanmerkingenGroet Frank

11 Responses to Het schrijven van een boek in vijf dagen

 1. 09 feb om 01:08
  Ivo

  Hoi Frank,
  In welk klooster zit je ? Heb je een adres voor me ?

  Geweldig werk wat je doet !!!!

  Hartelijke groet,
  Ivo

 2. 08 feb om 23:47
  Fer van Strijen

  Veel succes met het schrijven, Frank.
  Vraag: bij jongerenwerk in bredere zin, denk je dan ook aan sportverenigingen, buurthuizen, zondagsscholen, bijbelclubs, hobbyclubs. etc.?

 3. 08 feb om 09:19
  Henrike Hofstede

  Hoi Frank,

  Ik zie dat je al gewezen bent op het onderzoek van Jaap Noorda, een hele belangrijke bron lijkt mij. Verder vind ik het heel belangrijk dat veel jongerenwerkers een allergie hebben tov contact met ouders, bang om de relatie met de jongere te verliezen. Maar als je buurtpedagoog wilt zijn, denk ik dat ook het contact met ouders van geweldig preventief belang is. Ik heb een aantal keer voorlichting en preventie gedaan met ouders en/of buurtbewoners erbij. Ik ben benieuwd wat jouw visie is. Succes met schrijven, ik lees het wel!

  Hartelijke groet,

  Henrike Hofstede

 4. 08 feb om 01:00
  Joeri Van den Bergh

  Respect man, op 5 dagen een manuscript schrijven, dat zie ik mezelf nog niet doen! Succes nog! Ik kijk uit naar het resultaat.
  Joeri

 5. 07 feb om 23:53
  kim oude keizer

  Hi Frank,

  Heel veel succes met het schrijven van je boek, nu al zin om het straks te lezen, maar ga eerst met veel belangstelling en plezier je blogs lezen. Tot snel.

  x Kim

 6. 07 feb om 23:31
  Gezina Mulderij

  Ik wil je heel veel succes wensen. Ik kijk er zeker naar uit je tweede boek te mogen lezen.
  Groet,
  Gezina Mulderij
  Steunfractielid Barendrecht

 7. 07 feb om 22:40
  willeke van der zand

  Hallo,

  wat een gedrevenheid Frank. goed hoor en zo te lezen gaat dat helemaal goedkomen!
  je bent een inspiratiebron, ben zelf ook weer meer bezig met het realiseren van een boek. Binnenkort in gesprek met SWP, dus je woorden bij vd Valk in Houten hebben wel degeljk effect. en misschien is een “kloosteravontuur” ook voor mij een goede impuls.

  Succes al heb ik na een gesprek te hebben gehad met jou dat jij succes als support vast leuk vindt maar het niet nodig hebt om succesvol te zijn en te slagen.
  Werkse en Enjoy

  grt willeke

 8. 07 feb om 22:03
  Jan ten Klooster

  Hoi Frank,

  leuk om je proces te volgen, voor de vragen die je stelt kun je tercht bij Jaap Noorda denk ik, hij heeft veel onderzoek gedaan en beschikt volgens mij wel over wat cijfers.

  suc6
  groet,
  Jan

 9. 07 feb om 21:51
  frank maureen boaz en levi

  ben trots op je schat go for it!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.